Stichting soundroots

Stichting Soundroots is in 2003 opgericht door Dick de Graaf met het doel om geïmproviseerde muziek en cross-over vormen van jazz en wereldmuziek onder de aandacht van een nieuw publiek te brengen. Met name richtte de stichting zich op jongeren door het geven van workshops waarin middelbare scholieren in het kader van hun CKV lessen konden ervaren hoe het is om samen met anderen te improviseren.

Over

Deze projecten onder de naam “Jazz In The Class” heeft Dick samen met jazz drummer en muziektherapeut Dick Verbeeck ontwikkeld en gepresenteerd op tal van middelbare scholen in heel Nederland. Hoogtepunt was de workshop die we als onderdeel van een concerttournee door Syrië maakten in 2006 en waarbij we met Palestijnse kinderen in een vluchtelingenkamp mochten werken. De meest recente workshop vond plaats op een kinderdagverblijf/naschoolse opvang waar in samenwerking met de aanwezige leidsters een muziekaal moederdag pakket werd gepresenteerd waarbij de peuters en kleuters zelf hun muziekinstrumenten in elkaar knutselden en bespeelden.

De komende vijf jaren bieden we vijf programma’s aan die in overleg met opdrachtgevers zullen worden vormgegeven.

  1. Jazz in the Class. Als ervaren workshop– en conservatorium docent en in samenwerking met  jonge en gemotiveerde collega’s uit zijn ruime netwerk biedt Dick de Graaf een praktijkgericht programma als aanvulling op het reguliere aanbod van muziekdocenten en mainstream educatieve organisaties.  Doel is een nieuw publiek warm te maken voor de creatieve aspecten van het samen musiceren en improviseren. In de op maat gemaakte opzet van de workshop serie wordt rekening gehouden met de muzikale voorkeuren van de kursisten.
  2. Jazz in the Park. Dit programma is ontstaan uit het idee om concertseries en  mini festivals te organiseren op plekken waar het publiek onverwacht geconfronteerd wordt met een variëteit aan akoestische muzikale acts waarin improvisatie centraal staat. Een recent voorbeeld is de serie “Muziek in de Groene Ruimte” bij Natuurtalent in Rotterdam-Schiebroek. Daar slaagden de door Dick geprogrammeerde voornamelijk jonge musici er in om het publiek dat op de maandelijkse biologische markt rondliep, te verrassen en vast te houden met hun muziek.
  3. Jazz in the Firm. In dit kader biedt Stichting Soundroots een workshop van een dagdeel gevolgd door een concert waarin de repetitie van een jazzkwartet onder leiding van Dick de Graaf model staat voor de besluitvorming in een management  team. Wat gebeurt er als een van de bandleden een in beginsel interessant maar nog onvoltooid muzikaal idee aandraagt? Wie neemt de leiding en wat zijn de bijdragen van de andere bandleden? Hoe verhoudt zich de kwaliteit van de uitvoering tot het proces van voorbereiding?
  4. Jazz on the Tribune. Lezingen en “lecture concerts” over allerlei wetenswaardigheden en vaardigheden met betrekking tot jazz en geïmproviseerde muziek. Lezingen kunnen in de vorm van workshops met een thema, een praatje met een plaatje, of een masterclasses.
  5. Jazz on Paper (en online). De resultaten van zijn onlangs voltooide doctoraat studie gaat Dick de komende jaren publiceren voor gewone muziekliefhebbers in muziek–, jazz–, business– en educatieve tijdschriften. Daarnaast zal de stichting hem ondersteunen bij de publicatie van een improvisatie methode voor gevorderde amateurs en muziekstudenten die gebruik maakt van elementen uit seriële muziek.